24 oktober
2015
Symposium: Moeder, waarom zingen wij?

De bedoeling van dit symposium is elke zanger en iedereen die van ver of dicht betrokken is bij zangers te laten proeven van wat de wetenschap reeds weet over de achtergronden van zingen.
Medische specialisten die betrokken zijn bij de activiteit ‘zingen’ zijn onder meer longartsen,  neus-keel-oorartsen, logopedisten en neurologen. Maar zingen is voor velen onder hen een onderwerp waarin ze zich niet thuis voelen.
Muziek is voor medici al even goed een verwaarloosd onderwerp, hoewel het de laatste tijd van onder het stof wordt gehaald. Wel houden natuurlijk de musicologen, stemcoaches en neuropsychologen er zich mee bezig.

De achtergrond schetsen van zingen is daarom continu “over het muurtje kijken”.

Het panorama dat men dan te zien krijgt, is ronduit indrukwekkend.
De coördinatie vanuit de hersenen,  die nodig is (gelukkig niet altijd bewust) om te zingen, is gewoon fenomenaal.

En dan is er nog de genetische invalshoek, verrassend en uitermate boeiend.

Dit totaal overzicht van de achtergrond(en) van zingen wordt in voor leken begrijpelijke taal gebracht, want de bedoeling is dat iedereen kan bijleren voor zijn/haar praktijk.

In het tweede deel van het symposium wordt ruim tijd vrij gemaakt voor een interactieve lezing waarbij de aanwezigen hun stemmogelijkheden leren exploreren. 

 

Programma:

13:00 
Ontvangst

13:30
‘Verwelkoming’ - M. Claeys - voorzitter van Vivente Voce
 
13:40
‘Zingen: inzichten vanuit de logopedie’ 
Wat kan een stemlabo de koorzanger leren?
K. Daemers, Logopediste, Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares Gent
 
14:10
‘Over Mendel en Mendels zoon’
Is muzikaliteit erfelijk?
Prof. Dr. O. Vanakker, Centrum voor Medische Genetica, Universitair Ziekenhuis Gent
 
14:40
‘Zingen en de hersenen’
De coördinatie die nodig is om te zingen wordt gestuurd door de hersenen en is bijzonder complex want omvat meerdere orgaan- en zintuigsystemen.
Dr. A. Vakaet, neuroloog
 
16:00
‘Complete Vocal Technique – Alle geluiden uit alle genres met één en dezelfde stem’
Een interactieve exploratie van de mogelijkheden van ieders stem.
S. Algoet, Authorized CVT Teacher
 
Aansluitend worden alle deelnemers uitgenodigd op een receptie en praatcafé.
21 november
2015
Jubileumconcert

Op zaterdag 21 november 2015 zingt Vivente Voce het jubileumconcert met op het programma "Drei Psalmen" (F. Mendelssohn), "Das ist meine Freude" (J.L. Bach) en als kers op de taart de " Nelson-mis" (J. Haydn). Solisten zijn Emilie De Voght, Lien Haegeman, Axel Everaert en Kai-Rouven Seeger. In de Nelson-mis wordt het koor begeleid door het Mechels Kamerorkest.

19 december
2015
Eindejaarsconcert

Pianist Peter Ritzen, cellist Boris Baraz en Vivente Voce o.l.v. Jeroen Keymeulen slaan de handen in elkaar en verzorgen dit eindejaarsconcert, waarvan de opbrengst gaat naar de vzw Abhaya India.

Het belooft een afwisselend concert te worden, met grote werken van bekende componisten Liszt, Lauridsen, Brahms, Mendelssohn, ...

Dit mag u zeker en vast niet missen!

26 juni
2016
KOORLINK - slotconcert

Op zondag 26 juni 2016 verzorgt Vivente Voce het slotconcert van de Oost-Vlaamse koorreeks KOORLINK. In de Sint-Niklaaskerk in Gent brengt het koor klassiek repertoire van Mendelssohn, Rheinberger en Johann Ludwig Bach, afgewisseld met hedendaagse werken van Whitacre, Forrest en Lauridsen.

Meer info over deze concertreeks vind je op http://www.koorlink.be.

3 september
2016
De Schorre betovert

Ontdek het prachtige domein van De Schorre en zijn mooie vijvers en geniet van verrassende concerten gebracht door topmusici. 

Het bekende symfonische orkest Il Novecento sluit de avond af op het hoofdpodium met het bekende A Midsummer night's dream.

Lucas Van den Eynde vertelt het verhaal in woorden.

22 oktober
2016
Barokconcert

In de najaarsconcerten van het koor Vivente Voce ligt de nadruk op barokmuziek. Op het programma staan werken van  J.S. Bach en G. F. Haendel. Van Bach brengt het koor het motet ‘Komm, Jesu, komm’ en de Lutherse mis in G-klein (BWV 235). Händel komt aan bod met het prachtig jeugdwerk “Dixit Dominus”.

Voor dit concert wordt Vivente Voce begeleid door Arcus Coloratus.

Wij heten u allen van harte welkom op 22 oktober 2016.

20 mei
2017
VOORJAARSCONCERT

Vivente Voce gooit het dit keer over een heel andere boeg. Op het programma van dit voorjaarsconcert staat romantische muziek. Het koor zingt werken van Johannes Brahms, Franz Schubert en Fanny en Felix Mendelssohn. Dit zijn stuk voor stuk 'romantische pareltjes'. Als kers op de taart staan de 'Liebeslieder van Johannes Brahms' geprogrammeerd. Een programma om bij weg te dromen!

18 november
2017
Requiem-concert
  • Wij nodigen u graag uit voor een muzikale avond rond verdriet, hoop, liefde en geloof. Op het programma staan het Requiem van Gabriel Fauré, het Requiem van Herbert Howells en de Songs of Faith van Eric Whitacre.
  • Het Requiem van Fauré behoeft geen inleiding. Dit prachtige hoopvolle Requiem laat niemand onberoerd.
  • Het Requiem van Howells is een intiem Requiem dat a capella opgevoerd wordt. Het werd geschreven door Howells vanaf 1932, maar door de tragische dood van zijn zoontje Michael in 1935 heeft Howells zijn Requiem pas 50 jaar later, in 1980 afgewerkt. Dit prachtige koorwerk hangt zo nauw samen met het overlijden van zijn zoon, dat hij de opvoering van dit werk maar toeliet na zijn eigen overlijden in 1983.
  • De Songs of Faith zijn drie prachtige liederen van de bekende Amerikaanse componist Eric Whitacre. Hij componeerde drie liederen die een klankdeken creëren waar de luisteraar mee bedekt wordt.
  • Vivente Voce brengt u deze muzikale avond samen met het kamerorkest La Passione en de solisten Sarah Van Mol (Sopraan), Kai-Rouven Seeger (Bariton) en Kristiaan Seynhave (Orgel). De muzikale leiding ligt zoals steeds in de deskundige handen van Jeroen Keymeulen.
  • Wij kijken ernaar uit u op dit concert te mogen verwelkomen.